Het Misverstand

Het misverstand ‘ (2017), een dramatisch verhaal over een moord in mijn Duits-Joodse familie in het onheilzwangere jaar 1933 in Duitsland

In het idyllische Oost-Friese havenstadje Weener wordt Wolf in september 1933 vlak voor de sjoel vermoord door de wereldvreemde Joël Pinto. Iedereen is ervan overtuigd dat niet oudoom Wolf, maar achterneef Albert de Jonge het slachtoffer had moeten zijn. Tussen hem en de moordenaar bestond immers een jarenlange vete. In de familieverhalen heette deze gebeurtenis dan ook altijd: ‘De moord op de verkeerde.’

Als de auteur zijn moeder vroeg wat de reden was van de vete tussen Albert en Pinto, antwoordde ze altijd schouderophalend: “Ach, Albert was een pestkop, maar er zat niets kwaads bij en Pinto was gewoon een “mesjoggener Hund”.
Maar nader onderzoek leert, dat niets blijkt te zijn zoals het aanvankelijk leek. Het idyllische stadje was sinds de machtsovername van Hitler helemaal niet meer idyllisch. Over het hele drama hangt de zwarte wolk van het opkomend nazisme en de dreiging van de ondergang.
Langzaam wordt het de schrijver duidelijk dat er weinig overblijft van de werkelijkheid die hij meende te kennen. Was Pinto wel zo’n “mesjoggener Hund”? Was Wolf wel zo aardig als altijd afgeschilderd door de moeder van de auteur? Was Wolf eigenlijk wel ‘De verkeerde’? En hoe zat het met Albert? En hoe liep het af met Pinto en Albert? Het verhaal van de moord en alles daaromheen blijkt een volledig andere achtergrond te hebben dan de schrijver altijd gedacht heeft.