HomeBeeldenSchrijvenBiografieAgendaLinksContact
Gallery
Beelden Schilderen Objecten FotografieBoekblog


Nieuwe gasten welkom: ik nodig u uit om u aan te melden voor de updates. Ook uw commentaar wordt zeer gewaardeerd: gebruik hiervoor: peterhein@planet.nl


Bezoek me op Facebook    Bezoek me op LinkedIn    Bezoek me op Twitter 

Boekblog Item


RECENSIESApr 8, 2014

De onderduikers:

Website Go2War2.nl, jan 2014:

- “Op meeslepende wijze laat Peter Hein zien hoe zijn vogelvrije ouders de vervolging door de nazi's overleefden en hun kind het leven redden.”

-"....'De onderduikers' brengt de verschrikkingen van de Jodenvervolging dichtbij. Bovendien is het een spannend relaas over Heins integere zoektocht naar de waarheid over het mogelijk foute gedrag van zijn ouders. Alles bij elkaar wordt duidelijk hoe complex en weerbarstig de onderduikpraktijk was, hoe moeilijk het 'opduiken' na de bevrijding en hoe belastend de onderduikervaring voor het latere leven. Dat laatste geldt zeker voor de auteur, die na een burnout rond zijn vijftigste zijn eigen traumatische ervaringen (onder het pseudoniem Shlomo P. Levi) verwerkte in een eerder boek: "Het zesde jaar". Bij het opschrijven van het verhaal van zijn ouders toont de auteur zich terdege bewust van de subjectiviteit van zijn belangrijkste bronnen: zijn ouders met hún beleving van de gebeurtenissen. Die heeft Hein zorgvuldig gecheckt en gedocumenteerd, zodat er een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld ontstaat. Dat hij er daarbij soms toe neigt minder sympathiek 'onderduikgedrag' van zijn ouders te relativeren, zij hem vergeven. Peter Hein is er prima in geslaagd om van een 'met geen pen te beschrijven' persoonlijk verhaal een bijzonder lezenswaardig boek te maken.

Beoordeling: Zeer goed
Artikel door: Marie-Cécile van Hintum
Geplaatst op: 07-04-2014

Leeuwarder Courant 21/2/14

-"...Peter Hein beschrijft die bange jaren op zeer indringende wijze en dat zal alles te maken hebben met het feit dat hij zijn leven te danken heeft aan de cruciale beslissingen die zijn ouders namen."

-"...Uit alles blijkt dat het schrijven van dit boek voor hem een ingrijpende expeditie is geworden om zijn zo door de oorlog getekende ouders beter te leren begrijpen. En tegelijkertijd laat hij de lezer op soms aangrijpende wijze kennis nemen van het brede palet van goed en kwaad waarvan mensen zich in tijden van oorlog bedienen"

-"...Je blijft lezen in dit met enige distantie geschreven zeer spannende boek."

Ned. Dagblad, 28/3/14 en

Reformatorisch Dagblad 28/6/14: “Dit boek, geschreven in een zuivere toon van feitelijkheid en diepe betrokkenheid, vertelt...etc.”

Historisch Nieuwsblad 31/5/15:

-“Staat op nr. 4 in Libris top tien.”

Nieuw Israëlitisch Weeklad 23/1/15:

-“Meeslepend geschreven in prettig leesbare stijl, vaak spannend. Dat het spannend is en dat het niet zwaar 'valt' heeft een groot voordeel. Juist een boek als dit zou de belangstelling van jongere generaties kunnen vasthouden." 

- “...zoveel vaart dat het soms een actiefilm lijkt.”

”De Boekenkast”

- “Op meeslepende wijze laat Peter Hein zien hoe zijn vogelvrije ouders de vervolging door de nazi's overleefden en hun kind het leven redden

- “... een boek dat elke generatie zou moeten lezen.”

Bol.com: “Pakkend geschreven. Kopen! En snel lezen!”

Beate Zilversmit (literair vertaalster): “Toegankelijk, Verrassend, authentiek Ik had niet gedacht anno 2014 nog iets nieuws over dit onderwerp te lezen.”

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Het zesde jaar:

Trouw 22/11/14: - “Indrukwekkend zijn Heins herinneringen.”

                            - “Indrukwekkend en een bijzonder focus.”

                                  

Website Culturele raad Papendrecht

- "Een schrijnend relaas uit de eerste hand, dat het leed onze Joodse landgenoten door de nazi's aangedaan, heel intens verwoordt."

- "Een stil saluut breng ik aan Peter Hein die het aandurfde en aankon de Shoah uit de eerste hand door te geven. Hij schreef het drama van de Tweede Wereldoorlog."

Bol.com.: Meeslepend verhaal, fijnzinnig, indrukwekkend                                    

                                                                      

 

 

 

 Laatst bijgewerkt: 2017-01-06 15:24:14


Terug naar de Boekblog